april 14, 2018 admin 0Comment

Ste se kdaj morda vprašali, zakaj se nekateri pogosteje udeležujejo različnih adrenalinskih športov, iščejo vedno nova doživetja, ne morejo dolgo opravljati monotonih, rutinskih ali ponavljajočih se del? Tudi s takšnimi vprašanji se ukvarja psihologija in raziskovalci so prišli do zanimivih odkritij. Takšni ljudje imajo ponavadi višjo izraženo potrebo po dražljajih. V svojem življenju iščejo vznemirjenje in pustolovščine, iščejo nova doživetja, v socialnih interakcijah pa kažejo na pomanjkanje socialne inhibicije, prav tako pa so hitro nagnjeni k dolgočasju. Ta njihova potreba po dražljajih pa se kaže tudi v spolnosti. Osebe z visoko izraženo potrebo po dražljajih kažejo kratkoročni in hedonistični pogled na partnerska razmerja, udeležujejo se v več ne-varne spolnosti, kar pomeni, tudi da se večkrat zapletajo v sex avanture z neznanci in pogosteje menjavajo partnerje. Pogosteje se zapletajo v sex avanture najverjetneje tudi zaradi tega, ker izkazujejo tudi preferenco za več različnih izkušenj z več različnimi partnerji. Ljudje pa ne izkazujejo potrebe po dražljajih zgolj na obeh koncih kontinuuma, pač pa se najdejo tudi vmes – torej imajo lahko le-to potrebo tudi srednje izraženo. V teh primerih pa na to, ali se bodo udeleževali sex avantur, v večji meri vplivajo tudi druge stvari, kot so npr. moralna prepričanja, pretekle izkušnje, osebnost in druge spremenljivke.  Zanimivo, so raziskave ugotovile, da imajo v povprečju moški potrebo po dražljajih višje izraženo kot ženske, kar nas pravzaprav ne preseneča, kajti splošno prepričanje je takšno, da so moški tisti, ki se pogosteje znajdejo tudi v avanturah za eno noč. Avantur pa ne moremo razlagati zgolj iz stališča izraženosti potrebe po dražljajih – kot že prej opisano ima na to vpliv veliko število dejavnikov, med drugim tudi privlačnost, tako da se lahko tudi oseba, ki ima potrebo po dražljajih nizko izraženo, znajde v seksualni avanturi z neznancem.